skip to Main Content

Training didactiek voor de onderwijsassistent

Stichting SOPOH verzorgt basisonderwijs, speciaal basisonderwijs en internationaal basisonderwijs op twintig scholen in de gemeente Haarlemmermeer. Zij kwamen bij Klaarr Educatie met een vraag rondom de instructie vaardigheden van hun onderwijsassistenten. Onze onderwijsadviseur Rico Klaassen-Bos vertelt je graag meer over deze casus.

Klantvraag: aansluiting instructie onderwijsassistent en leerkracht

Stichting SOPOH voelde de behoefte om hun onderwijsassistenten dezelfde kennis te geven over effectieve didactiek als de leerkrachten. Met deze vaardigheden kunnen de onderwijsassistenten hun instructie namelijk beter laten aansluiten op de les van de leerkracht waardoor de effectiviteit van de onderwijsassistent flink omhoog gaat. Zij vroegen Klaarr Educatie om een meerdaagse training te verzorgen voor een groep onderwijsassistenten.

Stichting Sopoh

Oplossing

Onze onderwijsadviseurs Mathijs Karels en Rico Klaassen Bos gingen aan de slag met deze vraag van SOPOH en kwamen met een voorstel voor een meerdaagse training voor onderwijsassistenten. Drie dagen lang hebben zij een groep onderwijsassistenten alle theorie aangereikt over het geven van een effectieve instructie gebaseerd op het EDI-model (expliciete directe instructie). Er was veel ruimte voor het oefenen met praktijkvoorbeelden zodat de onderwijsassistenten ook inzicht krijgen in hoe ze de theorie kunnen toepassen in hun werk. Ze leerden hoe ze kritisch kunnen kijken naar een leshandleiding en hoe ze de lesfases zelf kunnen aanpassen indien nodig. Door middel van intervisie werkten de onderwijsassistenten samen aan het oplossen van vraagstukken uit de praktijk.

Resultaat

Mede door het enthousiasme en de leergierigheid van de deelnemers, hebben zij in drie dagen tijd het kennisniveau van effectieve instructie weten te vergroten. Het resultaat is dat zij hun meerwaarde in de scholen nu nog beter kunnen laten gelden, omdat zij op dezelfde manier instructie kunnen geven als de leerkrachten.

“Een leuke, leerzame training waarbij je veel nieuwe ideeën krijgt die je kunt toepassen in de praktijk. Ik beveel de training zeker aan.”

“De training Effectieve Didactiek was helder van structuur en werd op een leuke, afwisselende manier door de trainer gegeven. Zeer waardevol om deze kennis en vaardigheden mee te krijgen vlak voor mijn start als zij-instromer!”

Effectieve inzet van de onderwijsassistent

Het is belangrijk om de onderwijsassistenten op de juiste manier in te zetten op de school. Uit een rondgang bij de deelnemers bleek dat dit nog zeer verschillend gebeurt op de scholen. Meer weten? Onze collega Irma heeft een blog geschreven over hoe je als school onderwijsassistenten effectiever kunt inzetten. Daarnaast is Klaarr Educatie op dit moment een dienst aan het ontwikkelen om scholen te helpen bij het effectiever inzetten van onderwijsassistenten.

Meer weten over de training effectieve didactiek?

Neem contact op met onze onderwijsadviseur Rico Klaassen Bos voor meer informatie. Op de hoogte blijven van onze trainingen en e-learnings? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Rico Klaassen Bos

Rico Klaassen Bos

Rico Klaassen Bos is onderwijsadviseur bij Klaarr Educatie. Met zijn ervaring als schooldirecteur, coach en leerkracht helpt hij scholen bij het opzetten van een lerende organisatie waarmee zij duurzame onderwijsoplossingen kunnen realiseren.

Back To Top
Contact

Contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Contact

Contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vrijblijvende afspraak

Maak een vrijblijvende afspraak

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vrijblijvende afspraak

Contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.