skip to Main Content

Toetsweken: analyseer je grondig de leeropbrengsten?

Op dit moment worden op veel scholen weer de niet-methodegebonden eindtoetsen afgenomen. Eindelijk weer een toets die te analyseren is op basis van een veel stabieler jaar. Misschien scoort jouw school heel goed voor dit schooljaar of vallen de resultaten juist tegen. Meten is weten, maar nog belangrijker is de vraag wat je vervolgens doet met die kennis. Hoe zorg je ervoor dat de opbrengstenanalyse vanuit de toetsen van toegevoegde waarde is voor de kwaliteit van jouw onderwijs?

Een aantal uitspraken die recent werden gedaan in de Staat van het Onderwijs 2022:

  • Slechts 63% van de schoolleidingen krijgt een beeld van de niet-methode gebonden resultaten van rekenen en 55% van begrijpend lezen.
  • Ruim 1 op de 8 schoolleidingen geven aan geen norm te hanteren voor de vorderingen van groepen leerlingen.
  • Bij tegenvallende resultaten vindt er vaak externe attributie plaats.

Hoe zit het bij jou school met het analyseren van de leeropbrengsten?

Heb jij goed zicht op de leeropbrengsten, wat de achterliggende oorzaken zijn van resultaten en wat voor invloed je kunt uitoefenen om die resultaten te verbeteren?

In de download ‘Leeropbrengsten: van analyse naar structurele verbetering van onderwijskwaliteit’ leggen we uit hoe je op een gestructureerde manier de achterliggende oorzaken kunt achterhalen van achterblijvende leeropbrengsten en/of hoe je de leeropbrengsten op jouw school nog verder kunt verbeteren.

In de download ‘Visgraatmodel’ vind je een praktische analysetool waarmee je als onderwijsteam passende en duurzame onderwijsoplossingen kunt vormgeven.

Download ‘Leeropbrengsten: van analyse naar structurele verbetering van onderwijskwaliteit’

Download

Analysetool ‘Visgraatmodel’

Download
Irma Jacet

Irma Jacet

Irma Jacet is onderwijsadviseur en manager Educatie Ontwikkeling. Daarnaast is ze adviseur bij de PO-raad. Irma heeft gewerkt in verschillende leidinggevende functies binnen het onderwijs en ondersteunt scholen nu met veel energie bij het vormgeven van toekomstbestendig onderwijs.

Back To Top
Contact

Vrijblijvende afspraak

Contact

Vrijblijvende afspraak

Maak een vrijblijvende afspraak

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.