De week van de opvoeding 2020 – Staan en opvallen
Als school kun je hierin een belangrijke verbindende rol spelen. Het is hierbij van belang goed contact met de ouders te hebben en ook te investeren in de derde lijn van betrokkenheid; gezinsbetrokkenheid van de school. Aan de orde is hier de betrokkenheid van de school bij het kind in diens thuissituatie en dus ook bij diens ouders. Natuurlijk voor zover dat van belang is voor de bijdrage van de school aan de ontwikkeling en het leren van het kind.
Er zijn drie lijnen van betrokkenheid:
- Kindbetrokkenheid van de ouders;
- Schoolbetrokkenheid van de ouders;
- Gezinsbetrokkenheid van de school.
Scholen hebben doorgaans moeite om betrokkenheid op de eerste lijn te realiseren. De tweede lijn is over het algemeen goed gedekt. Het gezamenlijk belang van ouders en school waarop partnerschap de nadruk legt, veronderstelt in eerste instantie juist betrokkenheid van individuele ouders bij hun eigen kind als leerling (eerste lijn). Dat bereik je als school gemakkelijker als zij zichzelf ook richting de ouders buigen (derde lijn) (Beek et al., 2007).
Graag denken wij van @Klaarr met de scholen mee hoe deze betrokkenheid voor jullie school vorm gegeven van worden. Door ouders als partner te zien en ook te ondersteunen in hun thuissituatie, kan een positief effect verwacht worden op de ontwikkeling van kinderen en gedrag op school (en thuis).

Bronnen:
- https://www.nji.nl/nl/Actueel/Nieuws-uit-het-jeugdveld/2020/Hoe-ouders-ruziemaken-van-invloed-op-gedrag-kind?utm_medium=email&utm_campaign=NieuwsbriefJeugd&utm_content=jeugdnieuws&utm_source=8 oktober 2020 nummer 35
- Beek, S., A. van Rooijen & C. de Wit (2007). Samen kun je meer dan alleen. Educatief partnerschap met ouders in primair en voortgezet onderwijs. Den Haag: Q*Primair en Den Bosch: KPC Groep.