Case101: Crash Investigation is een vernieuwende aanpak om jongeren meer bewust te maken van de gevaren van verkeerdeelname. Het project is ontwikkeld door de TU Delft en Klaarr en is gebaseerd op rechercheonderzoeken zoals te zien in televisieseries als ‘Crime Scene Investigation’.
Op deze manier worden leerlingen gemotiveerd om vanuit hun eigen nieuwsgierigheid aan de slag te gaan met het project.
Het project begint met de introductie van een ongeval, zonder dat aanleidingen of oorzaken duidelijk zijn. Hiervoor wordt op school een kruispunt nagebouwd waar enkele bewijsstukken zijn te vinden, zoals een fiets, een kapotte autolamp en oordopjes van een telefoon. Hierna onderzoeken de leerlingen in kleine groepjes de toedracht van het ongeval. Het onderzoek bestaat uit meerdere blokken. Elk blok bevat een aantal vragen of opdrachten, waardoor de leerlingen steeds weer iets nieuws ontdekken met betrekking tot het ongeluk.
De leerlingen onderzoeken onder andere de bewijsstukken, analyseren de verkeerssituatie, bekijken ooggetuigenverslagen en doen voertuigonderzoek. Aan het einde van het project wordt een film vertoond met de ware oorzaken en aanleidingen van het ongeluk. Daarna volgt een kleine huiswerkopgave voor de leerlingen. Hierin wordt gevraagd naar gevaarlijke verkeerssituaties in de route die leerlingen naar school nemen. Tevens wordt het eigen gedrag van leerlingen besproken, met de vraag of dit gedrag na dit project veranderd is.
Het project duurt 3 uur per klas en wordt uitgevoerd door medewerkers van Klaarr.

Specialisten


Anja Schouten-Borgemeester, MSc

Anja Schouten-Borgemeester, MSc

Psycholoog NIP
E [email protected]
T 06-25 730 937
Brigitte van Walen

Brigitte van Walen

Uitvoerder verkeersprojecten
E [email protected]
T 06-25 730 940
drs. Inez Molenaar

drs. Inez Molenaar

Onderwijsadviseur
E [email protected]
T 06-25 730 944
drs. Saskia Veerman-Peen

drs. Saskia Veerman-Peen

Onderwijsadviseur / Consulent zieke leerling
E [email protected]
T 06-25 730 956
Marianne Effting

Marianne Effting

Specialist bewegingsonderwijs / Uitvoerder verkeersprojecten
E [email protected]
T 06-25 730 932