Ga naar hoofdinhoud

Kinderen met een hoge intelligentie kunnen diverse problemen ervaren. Naast hun snelle en andere manier van denken, kan er ook sprake zijn van vermoedens van psychische stoornissen.

Psychische stoornissen bij hoogbegaafdheid

Hoogbegaafdheid kan vaak gepaard gaan met andere problemen zoals aandachts- en hyperactiviteitsstoornis, een autismespectrumstoornis of een specifieke leerstoornis zoals dyslexie of dyscalculie. Er kan in zo’n geval sprake zijn van ‘twice exceptional’ kinderen, oftewel ‘dubbel bijzondere’ kinderen.

Bij deze kinderen is het van belang om niet alleen vanuit de visie van de psychische stoornis te kijken, maar ook de hoge intelligentie in acht te nemen. Is de mogelijke psychische stoornis de oorzaak van het gerapporteerde probleem of een onvoldoende passend aanbod met betrekking tot de hoge intelligentie?

Onderzoek naar hoogbegaafdheid

Het is van belang hoogbegaafde kinderen goed te onderzoeken om een misdiagnose te voorkomen en kinderen de juiste begeleiding te bieden. Hierdoor kunnen ook de juiste adviezen voor ouders en leerkrachten gegeven worden, zodat het kind zich zo goed mogelijk kan ontwikkelen en opgroeien.

Advies bij hoogbegaafdheid

Om GGZ-instellingen hierin te kunnen begeleiden, bieden we zowel consulten aan waarin wij meedenken binnen het diagnostisch traject, als scholingsmogelijkheden.

Meer informatie

Neem contact op met Klaarr, afdeling BL!NK-UIT:

E-mail: info@klaarr.nl
Telefoon: 0299-783400

Back To Top
Klaarr is gefuseerd met Het ABC in Amsterdam

Vanaf 1 januari 2023 is Klaarr gefuseerd met Het ABC in Amsterdam. Onze collega’s blijven werkzaam voor scholen en besturen in Noord-Holland vanuit de nieuwe organisatie. Alle informatie over onze diensten en aanmelding voor leerling onderzoek kun je vanaf nu vinden op www.hetabc.nl

Leerling aanmelden voor onderzoek

klik hier

Scholing voor startende leerkrachten

klik hier

Scholing voor onderwijsassistenten

klik hier

Voor vragen over dit bericht, mail naar purmerend@hetabc.nl. Als je geen keuze maakt, word je automatisch doorverwezen naar www.hetabc.nl

Aanvraag adviesgesprek "Onderwijsassistent met impact"

Aanvraag advies - Onderwijsassistent met impact

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Contact

Vrijblijvende afspraak

Contact

Vrijblijvende afspraak

Maak een vrijblijvende afspraak

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.