Skip to content
Fusie Klaarr en ABC

Het ABC en Klaarr bundelen krachten en gaan samen verder

Stichtingen Het ABC en Klaarr gaan fuseren. Beide onderwijsadvies- en begeleidingsdiensten ondersteunen scholen en schoolbesturen in het basis- en voortgezet onderwijs.
Lees meer
Assistent Leertraject

Hoe kun je de kwaliteiten van onderwijsassistenten meer benutten?

De verwachtingen richting de onderwijsassistent mogen én kunnen hoger. Niet alleen vragen de gemiddelde werkzaamheden van een onderwijsassistent om meer kennis en vaardigheden, ze zijn zelf ook doorgaans heel leergierig.
Lees meer
Hoogbegaafdheid: samenwerking tussen ouder, school en leerling

De (hoog)begaafde leerling centraal stellen: een valkuil?

Veel experts en scholen werken vanuit de visie: de (hoog)begaafde leerling staat centraal. Anja Schouten legt uit wat het gevaar is achter deze visie en waarom we meer zouden moeten focussen op samenwerking.
Lees meer
Ontwikkeltraject onderwijsassistent training

Meld je aan: leertraject voor onderwijsassistenten

Ben je een onderwijsassistent in het basisonderwijs en wil je jouw didactische en pedagogische vaardigheden verder ontwikkelen? Dan is het leertraject 'Onderwijsassistent met impact' iets voor jou.
Lees meer
Minder geld voor kinderboeken? Zevens tips om alle kinderen te laten lezen

Minder geld voor kinderboeken? 7 tips om (bijna) gratis te lezen

Geen geld om boeken voor kinderen aan te schaffen? Bibliotheek Kennemerwaard geeft 7 tips om kinderen gratis of voor weinig geld waardevolle leesmomenten te kunnen bieden.
Lees meer
E-learning pakket intelligentie en hoogbegaafdheid

Hoe kunnen we (hoog)begaafden in het VO eerder herkennen?

Er zijn leerlingen waarbij pas in de (voor)examenklas problemen ontstaan. Regelmatig blijkt dat deze leerlingen (hoog)begaafd zijn. Wat kunnen scholen doen om deze leerlingen tijdig te helpen?
Lees meer
Het Potentieel Pakken: Leraren willen meer werken

Lerarentekort: eenderde van de leraren wil meer werken

Veel leraren werken in deeltijd. Het Ministerie van OCW ziet urenuitbreiding daarom als één van de oplossingen voor het lerarentekort. Maar kunnen en willen leraren ook meer werken? Stichting Het Potentieel Pakken (HPP) zocht dit uit.
Lees meer
Onderwijsassistent training

Hoe zorg je voor goede training van onderwijsassistenten?

Besturen en schoolleider geven steeds meer ruimte aan onderwijsassistenten om zich verder te ontwikkelen met trainingen en begeleiding. Hoe zorg je dat je de scholing voor de onderwijsassistent op een goede manier inricht?
Lees meer
Downloads voor de onderwijsassistent

Handige downloads voor de onderwijsassistent

Klaarr deelt regelmatig downloads voor de onderwijsassistent zodat ze hun inzet en daarmee de opbrengst voor de leerlingen verder kunnen versterken. Hieronder vind je de eerste download.
Lees meer
Dyscalculie-onderzoek

Dyscalculie: start bij goed rekenonderwijs

Dyscalculie is vaak lastig te signaleren bij leerlingen. Hoe richt je het rekenonderwijs zo in dat leerlingen de juiste ondersteuning krijgen bij leerproblemen? En wanneer is een dyscalculieonderzoek nodig?
Lees meer

Duurzame onderwijsondersteuning met Klaarr en Yeppe

Klaarr en Yeppe slaan de handen ineen en komen met een nieuw concept voor leerlingondersteuning voor basisscholen waarbij begeleiders samenwerken met onderwijsadviseurs.
Lees meer
Training Design Thinking voor Educatief Leiderschap

Training design thinking voor educatief leiderschap

In het voorjaar van 2023 geeft Klaarr een vierdaagse training 'Design Thinking' voor schoolleiders. In deze training leer je hoe je een vernieuwing kunt aanjagen binnen de school.
Lees meer
Toetsweken: van analyse van de leeropbrengsten naar interventies

Toetsweken: analyseer je grondig de leeropbrengsten?

Op veel scholen worden nu de niet-methodegebonden eindtoetsen afgenomen. Hoe analyseer je de leeropbrengsten zodat het bijdraagt aan de kwaliteit van jouw onderwijs?
Lees meer
Zij-instromer Laura

Zij-instromer Laura: goede begeleiding is essentieel

Zij-instromer Laura maakte de overstap van een commerciële baan naar het basisonderwijs. Zij vertelde ons over haar keuze, haar instroomtraject en hoe zij dat beleefd heeft.
Lees meer
e-learning hoogbegaafdheid

Gezocht: volwassenen en kinderen die gemakkelijk kunnen leren

Voor onze e-learning zijn we op zoek naar volwassenen en kinderen die gemakkelijk kunnen leren en in een video hun ervaring met het onderwijs willen delen.
Lees meer
Blended Learning voor schoolteams

Blended Leren voor onderwijsteams: voordelen en aandachtspunten

Blended Learning is een vorm van leren die steeds vaker wordt ingezet voor het opleiden van onderwijsteams. Wat zijn de voordelen van deze leervorm?
Lees meer
Formatief evalueren: fouten durven maken

De grootste fout die we kunnen maken is dat we geen fouten maken

Hoe leer je lopen als je nooit valt? Formatief evalueren betekent het creëren van een leercultuur en dat begint bij jezelf. Mag jij als leerkracht ook fouten maken?
Lees meer
Staat van het onderwijs Irma Jacet

Wat is de staat van jouw onderwijs?

De boodschap in het jaarlijkse rapport van de Onderwijsinspectie over de Staat van het Onderwijs was weer alarmerend. Moeten we niet eerst het onderwijs als systeem onder de loep nemen?
Lees meer
Inspiratiesessie begrijpend lezen

Inspiratiesessie Begrijpend Lezen

Wil je als school af van de methoden voor begrijpend lezen, maar weet je niet goed hoe je dit zou kunnen aanpakken? Lees meer over de inspiratiesessies Begrijpend Lezen.
Lees meer
Traumasensitief Lesgeven gratis online workshop

Gratis online workshop Traumasensitief Lesgeven

Heb je te maken met vluchtelingen uit Oekraïne op school en/of wil je meer weten over traumasensitief lesgeven? Klaarr geeft een gratis online workshop 'Traumasensitief Lesgeven' op 24 mei 2022.
Lees meer
Subsidie bewegingsonderwijs in de school

Tot 15 mei 2022 subsidie voor bewegingsonderwijs

Scholen die een impuls willen geven aan het bewegingsonderwijs kunnen tot en met 15 mei subsidie aanvragen voor een procesbegeleider. Lees meer over deze regeling.
Lees meer
Blog leesmotivatie door leesexpert Lotte Heij

Vijf essentiële elementen voor kwalitatief leesonderwijs

Kinderen lezen zelfstandig als ze willen lezen in plaats van moeten lezen. Leesexpert Lotte Heij licht toe hoe je motivatie op een structurele manier kunt stimuleren met kwalitatief leesonderwijs. 
Lees meer
Startende leerkracht: zij-instromer begeleiding

Startende leerkracht: durven zeggen als het niet lekker loopt

Irma vertelt hoe ze zij-instromer Floor begeleidde die vastliep in haar klas. Een mooi voorbeeld hoe je als school kunt zorgen dat startende leerkrachten duurzaam inzetbaar blijven.
Lees meer
Stagiair(e) Passende Eduatie

Vacature: stagiair(e) Passende Educatie

Word jij onze nieuwe stagiair(e)? Klaarr is op zoek naar een ondernemende stagiair Passende Educatie voor het schooljaar 2022/2023 voor minimaal twee dagen in de week
Lees meer
Nieuwsgierigheid tijdens de instructie

Hoe prikkel je nieuwsgierigheid tijdens de instructie?

Mathijs Karels werkt als leerkracht en teacher leader bij CPOW. Lees hoe hij binnen zijn instructie de nieuwsgierigheid weet te prikkelen van kinderen.
Lees meer
Nulmeting Pedagogisch Handelen

Case: Verbetertraject pedagogisch handelen

OBS de Sterrekijker vroeg onze onderwijsadviseurs Marianne Effting en Rico Klaassen Bos om hen te helpen bij het verbeteren van het pedagogisch handelen in de klas.
Lees meer
Nulmeting bij de Jan Campertschool

Case: Nulmeting voor effectieve instructie

Hoe kunnen onze leerkrachten de instructie die ze geven nog effectiever maken? Dat was de vraag van de interim-directeur van de Jan Campertschool. Lees wat onze oplossing was voor deze vraag.
Lees meer

(Hoog)begaafdheid: wat als een leerling vastloopt?

Hoe kan het dan dat een derde van de hoogbegaafden vastloopt op school? Lees wat je als school kunt doen om een passend aanbod te realiseren voor deze leerlingen.
Lees meer
Vreedzame School Opfriscursus

Subsidie voor invoering en opfrissen Vreedzame School

Wil je werken aan de Vreedzame School? Er zijn verschillende subsidies die je als school kunt inzetten voor zowel het invoeren als opfrissen van de Vreedzame School. Meer weten?
Lees meer
Leesmotivatie: hoe kun je kinderen stimuleren om te lezen

Leesmotivatie: hoe stimuleer je kinderen om te lezen?

Leesmotivatie speelt een belangrijke rol bij het leren lezen. Hoe zorg je nu dat kinderen in een positieve leesspiraal terecht komen waarin plezier en vaardigheid elkaar versterken?
Lees meer
Training Design Thinking Voor Educatief Leiderschap Klaarr Academy

Onderwijs ontwerpen met Design Thinking in 5 stappen

Design thinking is een methode die steeds vaker wordt toegepast in het onderwijs. Wat is Design thinking, waarom werkt het zo goed en hoe zet je het in binnen een schoolcontext?
Lees meer
Talkshow beterlezen.nu voor leesvaardigheid en leesplezier

Talkshow BeterLezen: inspiratiemiddag

Inspiratie nodig om de leesvaardigheid van kinderen te verbeteren? Kom op 17 maart 2022 naar de (online) Talkshow BeterLezen.nu voor professionals uit het primair onderwijs.
Lees meer
Dyslexie nieuw protocol 3.0

Wat is er veranderd in het nieuwe dyslexieprotocol?

Het nieuwe Protocol Dyslexie Diagnostiek en Behandeling 3.0 wordt ook wel als ‘soepeler en strenger’ omschreven. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen en wat betekent dit voor jouw school?
Lees meer
Webinar diabetes in de klas

Webinar zieke leerling: diabetes in de klas

Wil je weten wat diabetes type 1 is, wat er gebeurt in het lichaam van een kind en wat de gevolgen zijn van diabetes? Meld je dan aan voor het webinar 'Diabetes in de klas' op 15 februari 2022.
Lees meer
Effectieve instructie en creativiteit

Nemen instructiemodellen creativiteit van de leerkracht weg?

Het directe instructiemodel is een effectieve methode om leerdoelen te behalen, maar geeft dit model ook ruimte aan creativiteit en eigen inbreng?
Lees meer
Effectieve instructie voor de onderwijsassistent

Case: training didactiek voor de onderwijsassistent

Stichting SOPOH kwam bij Klaarr met een vraag rondom de instructie vaardigheden van hun onderwijsassistenten. Onze onderwijsadviseur Rico Klaassen-Bos vertelt je meer over deze casus.
Lees meer
Traumasensitief onderwijs ondersteuning aan kinderen

Schoolbrede aanpak van traumasensitief onderwijs

Het meemaken van ingrijpende gebeurtenissen thuis kan veel effect hebben op het gedrag en leervermogen van kinderen. Hoe herken je trauma’s bij kinderen en hoe kun je ze helpen?
Lees meer
Effectieve inzet van de onderwijsassistent

Samenwerken aan effectieve inzet van de onderwijsassistent

Er zijn grote verschillen in de manier waarop scholen de onderwijsassistent inzetten. Hoe zet je de onderwijsassistent op een effectieve manier in en hoe maak je hen onderdeel van duurzaam beleid?
Lees meer
Toekomstbestendig onderwijs

Toekomstbestendig onderwijs: remmen en gasgeven

Voor de zomer moeten scholen voor het NPO een plan van aanpak hebben zodat ze snel kunnen beginnen met onderwijsrenovatie. Maar levert snelheid wel duurzame resultaten op?
Lees meer
Rekenonderwijs

Naar een hoger rekenniveau in het primair onderwijs

Uit onderzoek van de Onderwijsinspectie blijkt dat twee derde van de leerlingen in het reguliere basisonderwijs in groep acht het streefniveau '1S' niet behalen. Hoe kunnen we dit verbeteren?
Lees meer
Nationaal Plan Onderwijs Klaarr Educatie

Interventies Nationaal Plan Onderwijs

De menukaart met interventies vanuit het Nationaal Plan Onderwijs staat online. Bekijk het overzicht met alle interventies zodat je gemakkelijk per interventie de effectiviteit en kosten kunt zien.
Lees meer
Back To Top