Skip to content

Hoe ontwikkel je als school een cultuur waarin het schoolteam samen werkt aan kwalitatief onderwijs? In een professionele leergemeenschap leert het onderwijsteam met en van elkaar en reflecteren ze op hun eigen en elkaars handelen vanuit een positief kritische houding.

Samen leren en werken aan onderwijs

Een professionele leergemeenschap vraagt om veiligheid, vertrouwen en een lerende houding van het onderwijsteam. Door elkaar feedback te geven, jezelf kwetsbaar op te stellen en elkaar te ondersteunen, help je elkaar vooruit. Je vraagt elkaar om tips, gaat samen op onderzoek uit en deelt ervaringen.

Continue verbetercyclus in de school

Met een PLG creëer je als school een continue verbetercyclus die niet alleen de kwaliteit van het onderwijs ten goede komt, maar ook het werkplezier verhoogt. Leerkrachten houden hun vakkennis bij, experimenteren en voelen zich eigenaar van de vorderingen.

Actieve rol van medewerkers

Met een PLG betrek je het hele onderwijsteam bij het proces van verbetering. Hierdoor voelen leerkrachten en ib’ers zich betrokken en verantwoordelijk voor kwaliteitsverbetering en schoolontwikkeling. Je creëert een vorm van gedeeld leiderschap, waarbij het onderwijsteam een actieve rol heeft en de schoolleiding de lijn bewaakt.

Aan de slag met een professionele leergemeenschap

Wil jij bouwen aan een professionele leergemeenschap binnen jouw school? Er zijn verschillende vormen waarmee je dat kunt bereiken, zoals:

Onze onderwijsadviseurs kunnen je hierbij helpen. In een voorgesprek bekijken we welke vorm van leergemeenschap past bij de wensen en behoeften van jullie school.

Hulp nodig bij de opzet van een professionele leergemeenschap op jouw school?

Onze onderwijsadviseurs helpen je daar graag bij. Neem contact op voor meer informatie of een vrijblijvend adviesgesprek.

Back To Top