Ga naar hoofdinhoud

Lesson Study is een professionaliseringsaanpak waarbij een team leerkrachten op systematische wijze de eigen lespraktijk verbetert door een gezamenlijk ervaren leerprobleem. Het verschil met andere professionaliseringsaanpakken is dat Lesson Study uitgaat van de onderwijsbehoefte van de leerling. Lesson Study daagt leerkrachten uit om steeds na te denken over wat de impact is van onderwijs op de leerling.

Het model dat in Nederland is ontwikkeld, bestaat uit een cyclus van 6 fasen. Een team van minimaal vier leerkrachten ontwerpt een les die je vervolgens in de praktijk brengt. Één leerkracht voert de les uit en de anderen observeren. Daarna reflecteren de leerkrachten samen over wat er goed ging en wat beter kan. Het team van leerkrachten kan worden ingedeeld op verschillende manieren. Zowel op basis van het leerjaar waarin wordt lesgeven als interesse, of een specifiek vakspecialisme.

Met Lesson Study stimuleer je leerkrachten om na te denken over de impact van de eigen onderwijspraktijk, actuele kennis te ontwikkelen en deze kennis te delen met het team. Het is een gestructureerde en effectieve professionaliseringsaanpak om kwaliteitsverbetering te realiseren in het onderwijs.

Lesson Study is geschikt voor alle onderwijsniveaus, van primair tot hoger onderwijs. Deze aanpak kan ook schooloverstijgend worden ingezet, bijvoorbeeld in groepjes leerkrachten van verschillende scholen.

Wij begeleiden trainingen in Lesson Study voor leerkrachten, teams, besturen en directies. Het resultaat van Lesson Study:

  • Gestructureerde aanpak voor kwaliteitsverbetering
  • Effectiever gebruik van expertise binnen de school
  • Meer kennis en inzicht over de impact van lesgeven op de leerling
  • Beter begrip van hoe leerlingen denken en leren
  • Veel (vak)didactische kennis en inzichten en een beter beeld van onderwijs-/leermateriaal
  • Bevordert de onderlinge verbondenheid en solidariteit onder leerkrachten

Wil je de PLG en lessonstudy versterken op jouw school?

Onze onderwijsadviseurs kunnen je daarbij helpen.

Back To Top
Klaarr is gefuseerd met Het ABC in Amsterdam

Vanaf 1 januari 2023 is Klaarr gefuseerd met Het ABC in Amsterdam. Onze collega’s blijven werkzaam voor scholen en besturen in Noord-Holland vanuit de nieuwe organisatie. Alle informatie over onze diensten en aanmelding voor leerling onderzoek kun je vanaf nu vinden op www.hetabc.nl

Leerling aanmelden voor onderzoek

klik hier

Scholing voor startende leerkrachten

klik hier

Scholing voor onderwijsassistenten

klik hier

Voor vragen over dit bericht, mail naar purmerend@hetabc.nl. Als je geen keuze maakt, word je automatisch doorverwezen naar www.hetabc.nl

Aanvraag adviesgesprek "Onderwijsassistent met impact"

Aanvraag advies - Onderwijsassistent met impact

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Contact

Vrijblijvende afspraak

Contact

Vrijblijvende afspraak

Maak een vrijblijvende afspraak

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.